Handwerken

Het hoofdthema van het handwerken is in de eerste klas het breien. Geduld en vooral fantasie is hierbij een vereiste. Het is belangrijk dat de kinderen de naalden op de juiste wijze vasthouden. Rechts en links worden in het bewustzijn gebracht. We ontwikkelen het eerste begin spelenderwijs: met de vingers lussen vormen, reuzen en dwergen, kettingen maken en weer uithalen en op het laatst één overhouden, om op de pen te zetten en dan maar breien!

Bij het breien worden kinderen zich van hun handen bewust. Breien ontwikkelt bewustzijn voor het doen op zich zelf. Maar het ontwikkelt ook de denkkrachten. Geestelijke worden gewekt, goed spreken en logisch denken worden bevorderd. Steek voor steek vormt een weefsel, er mag ook geen steek vallen, en geleidelijk ontstaat een ding. Boeiend is voor de kinderen ook, om later, als ze averechts leren breien, te ontdekken dat dit weefsel een ander gezicht krijgt. Hoe blij en trots is het kind over zijn eerste geslaagde breiwerk, een schaapje.